AMSTERDAM - Het is waarschijnlijk dat werknemers die nachtdiensten draaien een verhoogde kans op kanker hebben. Dat stelt de kankerafdeling van de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties.

De organisatie zal deze conclusie volgende maand officieel vastleggen.

Nachtdiensten komen daarmee in dezelfde risicocategorie voor kanker als anabole steroïden, ultraviolette straling en uitlaatgassen bij dieselverbranding. De WHO schat dat bijna twintig procent van de werknemers in de westerse wereld nachtdiensten draait.

Theorie

De link tussen nachtdiensten en kanker werd in 1987 al gelegd door kankerspecialist Richard Stevens. Aanvankelijk werd het idee weggewuifd, maar in recente jaren wint de theorie aan aanhangers.

Borstkanker

Vrouwen die vaak in de avond of nacht werken, hebben volgens recente onderzoeken een verhoogde kans op borstkanker. Mannen die nachtdiensten werken, zouden meer kans op prostaatkanker hebben.

Uit ander onderzoek kwam naar voren dat dieren waarvan het dag- en nachtritme wordt verstoord meer tumoren ontwikkelen en sneller sterven.

Hormoon

Sommige wetenschappers geloven dat een bepaald hormoon dat tumoren voorkomt voornamelijk in de nachtelijke uren wordt ontwikkeld. Licht zou de productie van deze hormonen blokkeren. Nachtwerkers zouden ook minder uren slaap krijgen, waardoor hun immuunsysteem minder sterk is.

Onderzoek

De Gezondheidsraad adviseerde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vorig jaar een onderzoek te laten uitvoeren naar de link tussen nachtdiensten en borstkanker.

Een woordvoerder van het ministerie kon vrijdag niet direct zeggen of een opdracht tot onderzoek is verstrekt.

De analyse van de WHO staat in de decembereditie van The Lancet Oncology.