Meeliftende wespen en bijen bedreigen Hawaii

HONOLULU - Met de feestdagen voor de deur worden de eerste ladingen kersbomen weer naar het zonovergoten Hawaii gezonden. Dit jaar liften echter ongenode gasten mee om de Hawaiianen een vervelende Kerst te bezorgen.

De dennenbomen zitten vol met wespen en bijen die een bedreiging kunnen vormen voor het fragiele ecologische evenwicht op de eilanden, meldde de Amerikaanse krant USA Today woensdag.

Inspecteurs namen afgelopen weekeinde ten minste vier containers met elk driehonderd boompjes in quarantaine. Ondanks het feit dat de bomen bij temperaturen onder het vriespunt worden bewaard, kunnen wespen de barre omstandigheden doorstaan. Ze ontdooien gewoon in het warme Hawaiiaanse klimaat, aldus zoöloog Andrew Taylor van de Universiteit van Hawaii.

Concurreren

Enkele jaren geleden liftte ook al een wespensoort mee op kerstbomen naar de archipel. "Nu zijn ze hier en zijn erg effectieve jagers gebleken." Ze verstoren de bestuiving van plant tot plant en concurreren met inheemse vogels om insecten, aldus Taylor.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie