BPRC-chimpansees blijven in Beekse Bergen (video)

HILVARENBEEK - De complete groep van 52 chimpansees van onderzoekscentrum Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk blijft in Safaripark Beekse Bergen.

Aanvankelijk zouden twintig dieren in de eerste helft van 2008 naar DierenPark Amersfoort verhuizen, maar het dierenpark maakte dinsdag bekend dat alle apen in Beekse Bergen blijven.

Door vertraging bij het verlenen van de nodige vergunningen is het nieuwe verblijf in Amersfoort niet op tijd klaar. In overleg met de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is daarom besloten de 52 voormalige proefapen permanent in de twee nieuwe, ruime verblijven in Safaripark Beekse Bergen te huisvesten. Het kabinet besloot een paar jaar geleden dat mensapen niet meer als proefkonijn mogen dienen.

"We hadden de dieren graag in Amersfoort gehad", liet algemeen directeur van DierenPark Amersfoort Peter Kuipers weten. "Oorspronkelijk zouden ze al in april komen maar toen hadden we nog geen vergunning, laat staan een verblijf. Het ministerie gaf ons een jaar uitstel, maar nu we ook die datum niet gaan halen, moet er iets gebeuren."

Unaniem besluit

Volgens Matthieu de Sevaux, manager van Beekse Bergen, voelen de apen zich op hun gemak in het Safaripark. "In overleg met DierenPark Amersfoort, het BPRC, de Voedsel en Waren Autoriteit en de ministeries van OCW en VWS, zijn we daarom tot dit unanieme besluit gekomen. Alle betrokken partijen kunnen zich er uitstekend in vinden omdat het welzijn van de chimpansees is gewaarborgd."

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie