Hete peper gebruikt als wapen tegen olifant

AMSTERDAM - Natuurbeschermers in het afgelegen noordoosten van India experimenteren met een nieuw wapen tegen plunderende wilde olifanten: superhete chilipeper.

Natuurbeschermers in de deelstaat Assam houden de olifanten, die huizen en gewassen verwoesten en mensen doden, uit de buurt door jute schuttingen in te smeren met smeerolie en bhut jolokia peper - ook wel de spookpeper wordt genoemd en door het Guinness Book of World Records erkend als de heetste peper ter wereld.

Vuurbal

Ook maken ze rookbommen van de peper. "We vullen strooien nestjes met gedroogde chilipeper die we aan stokken bevestigen voordat we ze in brand steken. De vuurbal veroorzaakt een sterke geur die de olifanten wegjaagt", zei Nadita Hazarika van het Olifantenproject Assam.

Volgens Hazarika is de maatregel niet schadelijk voor de olifanten: het is niet de bedoeling dat de dieren de sterke peper eten, de geur is genoeg om de beesten op een afstand te houden.

Schatting

Het noordoosten van India kent de grootste concentratie van wilde Aziatische olifanten ter wereld: naar schatting wonen alleen al in Assam vijfduizend olifanten.

De olifanten voeren volgens natuurbeschermers steeds vaker aanvallen uit op menselijke nederzettingen, die steeds dichterbij het leefgebied van de olifant komen. Uit satellietfoto's blijkt dat tussen 1996 en 2000 in Assam tot 280.000 hectare bos is gekapt.

Gewassen

De afgelopen zestien jaar zijn meer dan zeshonderd mensen in Assam door wilde olifanten gedood. Dorpelingen hebben vaak woedend gereageerd: in 2001 vergiftigden omwonenden negentien olifanten nadat die hun huizen hadden verwoest en gewassen hadden opgegeten.

De bhut jolokia is met één miljoen Scoville peperpunten - het wetenschappelijke meetcriterium voor het vergelijken van peper - nog sterker dan de Red Savina habanero, die ongeveer 580.000 peperpunten heeft.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie