MOSKOU - Ook dolfijnen zijn inmiddels het slachtoffer van de olieramp die zich zondag voltrok op de Zwarte Zee.

Als er niet snel maatregelen genomen worden, raakt via de Straat van Kertsj ook de Zee van Azov ernstig vervuild, aldus een woordvoerder van de Russische milieuorganisatie Rosprirodnadzor donderdag.

De dolfijn in de Zwarte Zee wordt bedreigd met uitsterven.

Olie

Zeker 50 kilometer strand bij Port Kavkaz is bedekt met een dikke laag olie. Nog zeker 10.000 ton olieachtige smurrie moet opgeruimd worden. Volgens de woordvoerder drijft er nog ongeveer 1500 ton olie op het water. Zeker 30.000 vogels en 9000 vissen zijn al bezweken door de olieramp.

Afgelopen weekeinde zonken zeker vier vrachtschepen en brak een olietanker in tweeën op de Zwarte Zee tijdens een zware storm. Drie zeelieden zijn om het leven gekomen en negentien worden nog vermist.

Twistpunt

De Straat van Kertsj scheidt Rusland van de haven van Kersjt op het schiereiland de Krim in Oekraïne. Het gebied is een twistpunt tussen de Russische en Oekraïense autoriteiten, wat bestrijding van de olieramp niet ten goede komt.

Zo probeerden Oekraïense milieudeskundigen Russische reddingswerkers te laten stoppen met het leegpompen van de gedeeltelijk gezonken tanker, aldus de woordvoerder van de Russische milieuorganisatie. Oekraïense autoriteiten sloegen tevens een Russisch voorstel in de wind om de verspreiding van de olie te stoppen.

Strekdam

De onenigheid tussen beide landen is in 2003 ontstaan. Rusland begon toen vanaf zijn deel van de Zwarte Zee-kust aan de bouw van een strekdam naar het eilandje Tuzla. Oekraïne reageerde woedend, omdat het eiland volgens Kiev op legale wijze in de Sovjettijd door Rusland aan Oekraïne is 'overgedaan'.