STOCKHOLM - Zweedse televisiemakers hebben op de bodem van de Oostzee het 'wrak' gevonden van een Nederlands schip uit de zeventiende eeuw. Het vaartuig ligt op een diepte van 100 meter rechtop en is bijna ongeschonden

Dat vertelden de makers van het programma Vrakletarna (De wrakzoekers) donderdag in het ontbijtprogramma Gomorron Sverige.

"Het is alsof ze de stop eruit hebben getrokken", aldus een van de experts. Het vaartuig dat hoogstwaarschijnlijk uit Holland komt of in ieder geval door Hollanders is gebouwd, verkeert in sensationele conditie. Het is dus eigenlijk geen wrak te noemen, aldus de marineonderzoekers.

De vondst zal ongetwijfeld in Nederland maar ook elders voor veel opwinding zorgen, voorspelde onderzoeker Johan Rönnby.

Oorlogsschip

Het is nog niet bekend welke naam het schip droeg. "Het was ongelooflijk rijk versierd, met onder andere gesneden houten figuren. De 27 meter lange romp is helemaal intact, het is niet ten onder gegaan in een strijd, het schip had ook helemaal geen kanonnen", aldus programmabaas Johan Candert. Wat het schip vervoerde is nog niet duidelijk.

Wel is duidelijk dat de vondst bijna te vergelijken is met die van de Vasa, een Zweeds oorlogsschip dat op haar eerste reis kapseisde en in april 1961 boven water werd gehaald.

Het museum dat rond het Vasaschip is gebouwd, is een van de grote toeristische trekpleisters van de Zweedse hoofdstad.

Beelden

Zweedstalige videobeelden van het wrak en het onderzoek zijn te bekijken via de website van de zender SVT.