AMSTERDAM - In sommige culturen wordt een vrouw met brede heupen als een symbool van vruchtbaarheid gezien en over het algemeen vallen mannen ook eerder op een vrouw met rondingen.

Als deze mannen een kinderwens hebben en later ook slimme kinderen wil, is het volgens NewScientist aan te raden om inderdaad naar een vrouw met wat meer rondingen te zoeken.

Onderzoekers van de University of Pittsburgh en University of California (Santa Barbara) hebben uit onderzoek van gegevens van het US National Center for Health Statistics afgeleid dat de resultaten van cognitieve tests bij kinderen gelinkt konden worden aan de 'taille-heup ratio' van de moeder.

De kinderen wier moeders brede heupen en een lage taille-heup ratio hadden, scoorden het hoogst.

Brein

Dit fenomeen kan wellicht verklaard worden door het feit dat in heupvet speciale vetzuren opgeslagen zijn die de ontwikkeling van het brein van de foetus bevorderen.

Onderzoekers William Lassek en Steven Gaulin leiden hieruit af dat de foetus in een vrouw met brede heupen, de beschikking heeft over meer vetzuren. Hierdoor ontwikkelen de hersenen zich beter en worden de kinderen - in de meeste gevallen - ook slimmer.