AMSTERDAM - Een naar schatting vijf kilometer grote planetoïde draagt sinds kort de naam van de bekende Nederlandse kunstenaar M. C. Escher. Dat maakte Kennislink zaterdag bekend.

De Nederlandse grafische kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898-1972) is vereeuwigd in het heelal in de vorm van een kleine planeet die tussen de banen van Mars en Jupiter om de zon draait. Eens in de 3,54 jaar maakt planetoïde Escher (4444) die omgang.

Zeldzaam

Volgens Kennislink hoofdredacteur Carl Koppeschaar gebeurt het niet vaak dat planetoïden naar bekende Nederlanders vernoemd worden. Ongeveer vijftienduizend van de 168.313 genummerde planetoïden hebben op dit moment een naam.

Eerder kregen onder anderen Nobelprijswinnaars Martin Veltman en Gerard 't Hoofd en astronaut Wubbo Ockels een eigen planeet. Ook bekende schrijvers als Hella Haasse en Harry Mulisch hebben hun namen geleend aan hemellichamen.

M. C. Escher werd bekend door zijn houtgravures die onmogelijke constructies verbeelden, waarin hij speelde met wiskundige principes.