BOXTEL - Het Oertijdmuseum in Boxtel toont woensdag voor het eerst in Nederland het skelet van de Europasaurus, een minidinosaurus waarvan in 1998 de eerste botten werden ontdekt.

Directeur René Fraaije heeft dat dinsdag aangekondigd. De kleine plantetende dinosaurus leefde 155 miljoen jaar geleden in West-Europa.

Soortgenoten

Met een gewicht van naar schatting een ton en een lengte van 6 meter was het dier liefst vijftig keer kleiner dan soortgenoten. Het gaat om verreweg de kleinste soort reuzendinosaurus die ooit gevonden is.

Wetenschappers noemen eilandkrimp als oorzaak voor het kleine formaat van de dinosaurus. In het genoemde tijdperk lag een groot deel van Europa onder water en waren er veel eilanden.

Vijanden

Diersoorten die op een eiland komen te leven, kunnen kleiner worden omdat er minder vijanden zijn. Ze kunnen ook kleiner worden omdat er minder eten te vinden is op het ingesloten stuk land.

De volgroeide botten werden aangetroffen in Duitsland. Het skelet bestaat voor 60 procent uit origineel materiaal; de rest is vervaardigd door een gespecialiseerd bedrijf. De Europasaurus blijft tot eind november in Boxtel.