ENSCHEDE - Door langdurig gebruik van pijnstillers overlijden in Nederland jaarlijks 540 mensen. Het gaat om ontstekingsremmende middelen als diclofenac en ibuprofen. Tot die conclusie komt reumatoloog Harald Vonkeman van Medisch Spectrum Twente in zijn proefschrift aan de Universiteit Twente.

Onderzoekers van de Universiteit Twente en Medisch Spectrum Twente in Enschede hebben de afgelopen twee jaar bij 52.000 gebruikers van ontstekingsremmende pijnstillers gekeken naar het risico op ernstige maagbloedingen.

In Nederland krijgen jaarlijks 5100 gebruikers (bijna 10 procent) een ernstige maagbloeding. Van hen overlijden er 540, meldt Medisch Spectrum Twente donderdag.

Opvallend

De onderzoekers vinden het opvallend dat slechts de helft van de patiënten met een sterk verhoogd risico maagzuurremmers krijgt voorgeschreven, terwijl twee op de drie maagbloedingen is te voorkomen door gelijktijdig gebruik van deze maagzuurremmers.

Verder blijkt dat 7 procent van de patiënten meer pijnstillers slikt dan de door de dokter voorgeschreven maximaal hoeveelheid.

Bovendien slikt 17 procent van de gebruikers gelijktijdig meerdere soorten ontstekingsremmers, terwijl dat de kans op maagbloedingen sterk vergroot. "Hierin valt dus nog veel te verbeteren", aldus Vonkeman.