Spannende race voor Nederlanders in Solar Challenge (video)

DARWIN - Om acht uur zondagochtend (lokale tijd) is het zover: Twee Nederlandse teams starten in het Australische Darwin in de negende World Solar Challenge, de race voor voertuigen op zonne-energie.

Zowel het team van de TU Delft als de ploeg van de Universiteit Twente wordt dit jaar als kanshebber beschouwd voor de winst van de 3021 kilometer lange tocht van het noorden van het continent naar Adelaide in het zuiden.

Het team van de TU Delft, het Nuon Solar Team dat rijdt met de Nuna4 en voor de vierde keer meedoet, won de afgelopen drie edities. Het Solar Team van de Universiteit Twente, dat rijdt met de Twente One, deed twee jaar geleden voor het eerst mee en eindigde toen als beste nieuwkomer op de negende plaats. Dit jaar gaat de ploeg uit Twente voor een plek bij de eerste drie.

Nuna4

In totaal verschijnen dit jaar 41 teams uit zeventien landen aan de start. Beide Nederlandse teams hebben zich terdege voorbereid. De elf studenten van de TU Delft werken al sinds september 2006 in het diepste geheim aan het ontwerp en de bouw van Nuna4, die 190 kilo weegt, op topsnelheid 145 kilometer per uur rijdt en een gemiddelde snelheid van 85 kilometer per uur heeft.

De verscheidenheid in afkomst van de leden het Nuon Solar team (uit Nederland, België, de VS, Libanon, Curaçao) en de kennis uit verschillende studierichtingen van de teamleden (Elektrotechniek, Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, Industrieel Ontwerpen, Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek) zien ze als één van hun sterkste punten. "De combinatie van een sterk team, een prachtige zonnewagen en een uitgekiende strategie geven ons een uitstekende startpositie", aldus teamleider Stefan Roest.

Twente One

Het Solar Team Twente werkte ruim een jaar met zestien studenten van de Saxion Hogeschool en de Universiteit Twente aan de voorbereidingen aan de Twente One, die groter en zwaarder is dan de Nuna4. De Twente One weegt 230 kilo, heeft een iets lagere topsnelheid (120 kilometer per uur) en rijdt gemiddeld tussen de 70 en 95 kilometer per uur.

Volgens Sjoerd van Steinvoren, één van de drie piltoten van de Twente One, is de race niet makkelijk. In de cockpit kan het ruim 50 graden worden. "Dat wordt een zware beproeving. Ik moet vijf uur achter elkaar in de bloedhete auto rijden, zonder ook maar een moment mijn concentratie te verliezen", aldus Van Steinvoren.

Pil

Tijdens de race gebruiken de piloten van de Twente One een speciale pil om de temperatuur en de fitheid van de coureur in de gaten te houden. Deze thermopil is ontwikkeld door de NASA en wordt ook toegepast in de ruimtevaart.

De regels onderweg en voor de auto's zijn dit jaar aangescherpt. Zo moet de coureur rechter op zitten en moet hij zelfstandig kunnen in- en uitstappen. De wagens moeten zich aan de verkeersregels van het land houden. In Australië rijden auto's links. Als het daar schaduw is, hebben ze pech.

De verwachting is dat Nuna4 weer een goede kans maakt op de overwinning, maar de concurrentie is dit jaar ongekend groot. De Nuna4 zal de winnaar van de 1999-race, het Australische Aurora, van zich af moeten schudden. De Australiërs moesten in de drie afgelopen edities genoegen nemen met een tweede plek.

Budget

Het team van de Amerikaanse Universiteit van Michigan heeft dit jaar zelfs extra budget voor de bouw van zijn zonnewagen met als doel het Nederlandse team TU-studenten van zijn troon te stoten.

De eerste editie van de zonneautorace was in 1987. De World Solar Challenge heeft als doel de ontwikkeling van milieuvriendelijke transportvormen te stimuleren. De race wordt om de twee jaar gehouden.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie