'Vaccineren beste aanpak bij uitbraak varkenspest'

WAGENINGEN - Bij een uitbraak van varkenspest waarbij al meer dan vijf bedrijven zijn getroffen, is vaccinatie het beste middel om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Uit woensdag gepresenteerd onderzoek dat Wageningen Universiteit deed in opdracht van het ministerie van Landbouw blijkt dat er zo minder bedrijven besmet raken en de uitbraak korter duurt.

Volgens de onderzoekers van zowel het Landbouw Economisch Instituut als de Animal Sciences Group verdient vaccineren de voorkeur boven het ruimen van de besmette varkensbedrijven en het inenten van dieren in een straal van 1 kilometer van de besmettingen.

Kosten

"Een belangrijk deel van de kosten bij een uitbraak van varkenspest hangt samen met de vernietiging van dieren en de opslag van vlees van ingeënte varkens. Bij vaccinatie liggen die kosten lager dan bij vernietiging, maar ze drukken wel voor een groter deel op de varkenssector zelf, zowel op direct getroffen varkenshouders als de slachterijen en andere schakels in de keten", stellen zij.

Wel moet er een oplossing komen voor de verkoop van vlees van gevaccineerde varkens. Nederlandse vleeskopers vinden het overigens niet per definitie negatief als er vlees van gevaccineerde varkens te koop is, stellen de onderzoekers. "Hun aankoopgedrag vormt dan ook geen belemmering voor de afzet van dit vlees, maar het vraagt wel om goede communicatie en verkoopondersteuning."

Bestrijden

Andere landen weten niet zoveel van de manier waarop hier dit soort besmettelijke dierziekten wordt bestreden. Ze reageren vooral op de uitbraak zelf en nauwelijks op de aanpak, oordelen de wetenschappers.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie