AMSTERDAM - Economische modellen kloppen vaak niet. Ze houden geen rekening met sociale en psychologische factoren en daardoor is economisch onderzoek vaak verkeerd.

Dat stelt hoogleraar economische geografie Henk Folmer, dinsdag in zijn oratie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In de economische wetenschappen overheerst volgens Folmer het neoklassieke denken, waarin het gedrag van mensen wordt verklaard door financiële prikkels.

De hoogleraar stelt dat er bij economische modellen ook gekeken moet worden naar psychologische en sociologische factoren. "Het aantal uren dat mensen bijvoorbeeld willen werken hangt niet alleen af van de beloning en van economische beperkingen", stelt Folmer.

Sociale wetenschappen

Folmer erkent de tekortkomingen van sociale wetenschappen maar die zouden wel dichter tegen de waarheid aan zitten. "Sociale en psychologische modellen zijn vaak rommelig, ongestructureerd en vragen om veel onderzoek en zijn daarom minder populair. Maar ze hebben vaak wel een hoger realiteitsgehalte", licht Folmer toe.

Universiteiten en onderzoeksinstituten moeten volgens Folmer de economie, psychologie, sociologie en geografie als één geheel gaan zien. "Het onderscheid met de sociale wetenschappen moet verdwijnen."