Contactlenscomplicaties vaak door slechte hygiëne

UTRECHT - Nonchalant, onhygiënisch gebruik en slecht onderhoud van contactlenzen vormen de belangrijkste oorzaak van de meeste problemen bij dragers. Oogartsen concluderen dat uit de resultaten van een meldpunt dat nu een jaar bestaat.

In het eerste jaar kwamen 57 meldingen binnen van ernstige complicaties door contactlensgebruik. Door het beperkte aantal deelnemers laten de cijfers echter niet alle problemen zien. De initiatiefnemers schatten dat jaarlijks in zeker driehonderd gevallen ernstige problemen optreden.

Onderhoud

Bij 70 procent gaat het om een hoornvliesontsteking veroorzaakt door een bepaalde bacterie. De infectie komt rechtstreeks voort uit onjuist gebruik en onderhoud van contactlenzen.

Medeoprichter Cor van Mil van het meldpunt noemde dinsdag het lang dragen van (zachte) contactlenzen in droge of rokerige ruimtes of tijdens de slaap als voorbeeld.

Zichtverlies

Patiënten krijgen bij een hoornvliesontsteking meestal te maken met een ziekenhuisopname, blijvend zichtverlies en mogelijk arbeidsongeschiktheid. In 10 procent van de gevallen is een kostbare hoornvliestransplantatie nodig.

De problemen komen vooral voor bij zachte contactlenzen die geen prikkels geven bij vervuiling of droogte. Tien procent van dragers die met complicaties te maken kregen, hadden hun lenzen gekocht via zogenoemde branchevreemde kanalen zoals internet, supermarkt of drogist.

Het cijfermateriaal is te mager om harde conclusies te trekken over de gevaren van ongecontroleerde verkoop, aldus Van Mil.

Meldpunt

Nederland telt ongeveer 1,6 miljoen contactlensdragers. Het meldpunt is een initiatief van de Algemene Vereniging van Contactlensspecialisten, het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap en de Optometristen Vereniging Nederland.

De resultaten vormen voor de oogartsen aanleiding om volgend jaar een grote campagne te houden om de juiste gebruiksvoorschriften te communiceren en regelmatige controle aan te prijzen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie