Wetenschappers bedenken zeer gezonde rijst

GENT - Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben een zeer gezonde rijstsoort ontwikkeld. De soort heeft honderd meer folaten (vitamine B9) dan normaal.

Dat kan de oplossing zijn voor het grote tekort aan deze vitamine in landen als China en India, meldde de Universiteit maandag.

Een tekort aan folaten kan leiden tot bloedarmoede, Alzheimer, bepaalde kankers en baby's met een 'open rug'. Zo'n open rug komt in 'rijstlanden' als China en India tien keer vaker voor dan in het westen.

Bladgroenten

Folaten zijn in grote hoeveelheden aanwezig in groene bladgroenten, zoals spinazie, en in peulvruchten (bonen). Veel andere gewassen, zoals rijst en andere granen, hebben slechts erg lage gehalten van het vitamine.

Zelfs na het koken van de rijst is 100 gram van deze nieuwe rijst voldoende om voor het grootste deel van zijn dagelijks behoefte aan de stof binnen te krijgen.

Genen

De Gentse wetenschappers, onder leiding van professor Dominique Van Der Straeten, slaagden erin twee genen die instaan voor de productie van het vitamine harder aan het werk te zetten.

De aanpak is volgens hen ook bruikbaar voor andere gewassen, zoals aardappels en bananen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie