DELFT - Hoe voorkom je valpartijen op hoge naaldhakken, hoe hielden Neanderthalers zich warm en kan het snelheidsrecord speed kite worden verbroken? Deze onderzoeksvragen zijn bekroond met de 'Young Wild Ideas Award', een prijs van de TU Delft.

Dat meldde de universiteit woensdag. De onderscheiding, die is bedoeld voor studenten die het meest vernieuwende idee hebben op het gebied van materialenonderzoek, wordt donderdag uitgereikt. Voor elk voorstel is 10.000 euro beschikbaar om het uit te voeren.

Valpartijen

Joke Westra en Heleen Schnitger gaan onderzoeken of er een materiaal kan worden ontwikkeld dat op schoenzolen kan, ook op modieuze naaldhakken, teneinde valpartijen te voorkomen. Het schoenontwerp moet wel intact blijven.

Wei Chu zal verschillende Neanderthaler-nederzettingen bouwen en die aan onder meer een windturbine blootstellen. Hij wil meten hoe doelmatig het materiaalgebruik van deze oermens was bij het vasthouden van warmte in het ijzige klimaat van honderdduizenden jaren geleden.

Materiaalgebruik

Rolf van der Vlugt gaat proberen door vernuftig materiaalgebruik het snelheidsrecord speed kite te breken. Dat staat al geruime tijd op 90,2 kilometer per uur.