STOCKHOLM - De Nobelprijs voor Scheikunde gaat dit jaar naar de Duitse wetenschapper Gerhard Ertl. Dit heeft het Nobelprijscomité woensdag bekendgemaakt.

Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van iets meer dan een miljoen euro. De Duitser, die woensdag zijn 71e verjaardag vierde, kan de onderscheiding op 10 december in ontvangst nemen.

De in Stuttgart geboren Duitser krijgt de prestigieuze prijs voor zijn studies naar chemische processen op vaste oppervlakken. Dat is een belangrijke tak van de wetenschap voor de chemische industrie om bijvoorbeeld processen als roestvorming of de werking van brandstofcellen of kunstmest beter te kunnen doorgronden en toe te passen in producten. Ook producenten van halfgeleiders maken gebruik van deze kennis.

Ertl wordt gezien als een baanbrekend wetenschapper, die al vele malen in zowel Duitsland als in andere landen werd onderscheiden voor zijn werk.

Nederlanders

In de afgelopen eeuw kregen drie Nederlanders deze Nobelprijs voor de Scheikunde: Jacobus Henricus van 't Hoff (1901 - de eerste Nobelprijs voor Chemie), Peter Josephus Wilhelmus Debye (1936) en Paul Josef Crutzen (1995). De laatste werd gelauwerd voor zijn onderzoek naar het gat in ozonlaag.

In deze categorie is er overigens een man, de Brits Frederick Sanger, die de Nobelprijs voor de Chemie tweemaal won, in 1958 en in 1980.