AMSTERDAM - In Artis is vrijdagavond het orang-oetanmannetje Mawa op 25-jarige leeftijd overleden. De orang-oetan kwam niet meer uit de narcose na een hernia-operatie.

Dat maakte de Amsterdamse dierentuin dinsdag bekend op zijn website. In de loop van de avond stopte hij met ademhalen. Een reanimatie mocht niet meer baten.

Mawa kwam al op 3-jarige leeftijd naar Artis. In de afgelopen 22 jaar heeft hij gezorgd voor een aantal nakomelingen, waarvan de 5-jarige Surya de jongstlevende is.

De dierentuin betreurt het verlies enorm. Hoewel bekend was dat de operatie risico's met zich meebracht en lang zou duren, leek Mawa de medische ingreep goed te hebben doorstaan.

Ongeluk

Het zit de mensapen niet mee in Artis de laatste maanden. Mawa bracht begin augustus met het orang-oetanvrouwtje Kedua een dochtertje ter wereld. Een paar dagen later overleed de baby echter door een bacteriële infectie.

Het was het eerste kind van Kedua, nadat eerdere zwangerschappen telkens misgingen. In juli overleed ook een pas geboren babygorilla.