NEW YORK - Het voor mensen gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1 is veranderd (gemuteerd) in een soort die mensen makkelijker kan infecteren dan voorheen. Het virus is echter nog niet getransformeerd in een soort die een pandemie kan veroorzaken onder mensen.

Dat hebben wetenschappers van de University of Wisconsin-Madison in de Verenigde Staten vrijdag gezegd.

De onderzoekers zeggen "een specifieke verandering" van het vogelgriepvirus H5N1 te hebben waargenomen waardoor het zich makkelijk in het bovenste deel van het ademhalingskanaal van de mens kan nestelen.

Volgens hen kunnen de vogelgriepvirussen die in Europa en Azië zijn opgedoken het makkelijkst muteren in een soort die kan leiden tot een pandemie. "Ik wil de mensen niet bang maken, omdat ze niet veel kunnen doen. Maar het is belangrijk dat de wetenschappers begrijpen wat er gebeurt", aldus een van de onderzoekers.

Vogels

Tot dusver zijn wereldwijd sinds 2003 329 mensen geïnfecteerd met het virus H5N1. In totaal zijn in twaalf landen 201 mensen overleden. Tot dusver zijn de meeste mensen besmet geraakt met het virus via vogels.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO is bang dat het virus zich ontwikkelt in een variant waarmee mensen elkaar makkelijk kunnen besmetten. In dat geval vrezen zij voor een wereldwijde epidemie.

Lichaamswarmte

Vogels hebben doorgaans een lichaamswarmte van 41 graden Celsius. Mensen hebben een lichaamswarmte van 37 graden Celsius, terwijl de mond en neus, waar het virus binnendringt, ongeveer 33 graden is.

De nieuwe mutatie kan zich makkelijk handhaven in de koelere plekken van het menselijk lichaam, aldus de onderzoekers. De wetenschappers weten niet hoeveel mutaties nodig zijn voordat zich een virussoort heeft ontwikkeld die kan leiden tot een pandemie.