Lichamelijk effect Vierdaagse wisselend

AMSTERDAM - Waar de ene Vierdaagseloper een tot drie kilo afvalt op een wandeldag, komt de ander juist een tot drie kilo aan. Dat is een van de uitkomsten van het inspanningsonderzoek dat bij de afgelopen Nijmeegse Vierdaagse is uitgevoerd onder de deelnemers.

Tijdens de Vierdaagse hebben onderzoekers van de Radboud Universiteit de gegevens verzameld van 65 wandelaars. Zij hadden een pil ingeslikt met daarin een temperatuursensor en een zendertje.

Het onderzoek vond plaats naar aanleiding van de gebeurtenissen tijdens de Vierdaagse van vorig jaar. Het wandelevenement werd toen op de tweede dag afgelast nadat door de hitte honderden mensen onwel werden en twee wandelaars overleden.

De belangrijkste gezondheidsfactoren voor wandelaars, temperatuurregulatie en vochthuishouding, konden door de pil in het lichaam worden gemeten.

Vochtinname

De onderzoekers concluderen dat de vochtinname per wandelaar zeer verschilt. De ene deelnemer dronk op een wandeldag minder dan een liter, de andere meer dan zeven.

Gemiddeld werd tussen de 2,6 en 3,2 liter gedronken. Ook werd ontdekt dat de lopers te weinig eten. Voor de deelnemers aan het onderzoek leverde dat geen problemen op 'daar het hier om een groep met voldoende vetvoorraden gaat', stellen de onderzoekers vast.

De deelnemers aan het onderzoek waren tussen de 12 en 81 jaar, de gemiddelde leeftijd was 54 jaar.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie