Moeheid meisjes vooral door somberheid en angst

AMSTERDAM - Emotionele klachten als somberheid en angst, en in mindere mate weinig lichaamsbeweging en een slechte nachtrust, zijn in de meeste gevallen de oorzaak van vermoeidheidsklachten bij jongeren. Dit concludeert Maike ter Wolbeek in haar proefschrift.

Ter Wolbeek voerde een grootschalig onderzoek uit voor het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de Universiteit Utrecht. Hiervoor liet zij 3454 middelbare scholieren een vragenlijst invullen over vermoeidheid, gezondheid en levensstijl.

Hieruit bleek dat maar liefst 20,5% van de meisjes en 6,5% van de jongens last hadden van ernstige vermoeidheid.

Emotioneel

Nader onderzoek wees uit dat de vermoeidheid bij de meisjes (en de duur ervan) vooral door emotionele klachten, en in mindere mate door weinig lichaamsbeweging en slechte nachtrust, worden veroorzaakt. Afwijkingen in het immuunsysteem en het hormonale stressregulerende systeem bleken vooral voor te komen bij meisjes die langdurig moe waren of naast de moeheid ook last hadden van emotionele problemen.

Volgens Ter Wolbeek is het belangrijk om in de toekomst te achterhalen of juist deze meisjes een risicogroep vormen om een vermoeidheidsziekte ontwikkelen. Zij beveelt aan om jongeren die last hebben van somberheid en angst, weinig bewegen en slecht slapen, preventief hulp te bieden ter voorkoming van ernstige vermoeidheidsklachten.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie