AMSTERDAM - Rokers die het Alzheimer-gen niet hebben, lopen toch meer kans om dement te worden. Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum stellen dit in het wetenschappelijk tijdschrift Neurology, dat dinsdag verschijnt.

De resultaten zijn gebaseerd op een grootschalig bevolkingsonderzoek. Daaruit bleek dat mensen die tijdens de studie rookten 50 procent meer kans hadden op het ontwikkelen van dementie dan mensen die nooit hadden gerookt of waren gestopt met roken.

Aandoeningen

Volgens onderzoekster Monique Breteler kan roken op diverse manieren het risico op het ontstaan van dementie beïnvloeden. Zo vergroot roken de kans op aandoeningen van de bloedvaten in de hersenen.

Een andere weg is die van de zogeheten oxidatieve stress. Die ontstaat wanneer het lichaam te veel vrije radicalen bevat, die een restproduct zijn van chemische reacties in het lichaam.

Oxidatieve stress

Bij rokers komt oxidatieve stress meer voor dan bij niet-rokers en bij de ziekte van Alzheimer is ook sprake van toegenomen oxidatieve stress.

Anti-oxidanten in het voedsel kunnen het aantal vrije radicalen verminderen. Volgens Breteler tonen studies aan dat rokers minder anti-oxidanten tot zich nemen dan niet-rokers.

Risico

De onderzoekers maakten ook nog onderscheid naar mensen die wel een gen hebben dat het risico op Alzheimer vergroot en mensen die dat gen niet hebben. Uitkomst is dat personen met dat gen die roken geen verhoogde kans hadden op het ontstaan van Alzheimer.

Personen zonder dat gen die wel roken bleken daarentegen een 70 procent hogere kans te hebben op het ontstaan van Alzheimer.