KATHMANDU- Nepal is van plan het beklimmen van de Mount Everest buiten het zomerseizoen flink goedkoper te maken. In een poging meer toeristen te trekken naar het Himalayaland, wordt een beklimming in de winter maar liefst 75 procent goedkoper.

Dat maakte het ministerie voor Toerisme woensdag bekend.

Een team dat in het seizoen (maart tot mei) de hoogste berg ter wereld (8848 meter) wil beklimmen, is al gauw 50.000 euro kwijt. In die maanden zijn de weersomstandigheden het best. In de herfst en winter is de reus vrijwel uitgestorven.

Dit jaar bereikten zeker 530 klimmers de top van de Mount Everest, het hoogste aantal sinds de Nieuw-Zeelander Sir Edmund Hillary en de Nepalees Tenzing Norgay Sherpa in 1953 als eerste mensen de top betraden.

Vakantiegangers

Nepal hoopt weer meer toeristen te trekken nu de burgeroorlog met de maoïsten is afgelopen. Het land trok vorig jaar maar 280.000 buitenlandse vakantiegangers, tegen een half miljoen in 1999.

Bergtoppen

Acht van 's werelds veertien hoogste pieken liggen in Nepal, dat bijna 1800 bergtoppen kent boven de 5500 meter. Ruim 320 daarvan mogen worden beklommen.

De vereniging van Nepalese bergbeklimmers zei woensdag te hopen dat de autoriteiten ook honderden andere toppen in het grensgebied met China gaan openstellen voor klimmers.