Suikeroplossing bestrijdt pijn couveusebaby

LEEUWARDEN - De pijn die couveusebaby's ervaren bij bijvoorbeeld een hielprik kan worden verminderd door het toedienen van een suikeroplossing. Waarom de pijn afneemt is niet precies duidelijk.

Kinderarts Nathalie de Vries-Olsder van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is dolenthousiast. "Er is veel onderzoek naar gedaan en het werkt aantoonbaar", aldus de kinderarts donderdag.

Het ziekenhuis in de Friese hoofdstad gebruikt het toedienen van suikeroplossingen sinds 6 augustus als standaardprocedure om de pijn bij couveusebaby's te bestrijden.

Overgevoeligheid

Baby's die pijn lijden kunnen daar op latere leeftijd overgevoeligheid aan overhouden. "Een baby kan heel goed de ervaringen bij een prik onthouden", aldus kinderarts De Vries-Olsder.

De suikeroplossing die de baby's krijgen, zorgt waarschijnlijk voor het vrijkomen van endorfines. Een soort lichaamseigen pijnstiller.

Geen standaard

De pijnbestrijding door suikeroplossingen wordt in een deel van de Nederlandse ziekenhuizen gebruikt. "Maar in de kindergeneeskunde in Nederland is het geen standaard." Ziekenhuizen zijn deels vrij in hun behandelkeuze.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie