Scholen vormen deeltjesdetector

NIJMEGEN - In totaal 36 Nederlandse scholen vormen samen de grootste deeltjesdetector van het noordelijk halfrond. Ruim honderd scholieren analyseren wekelijks gegevens die de detector op het dak van hun school opvangt.

Hun werk dient als voorbereiding voor wetenschappelijk onderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Natuurkundige Charles Timmermans begeleidt HiSPARC, zoals het project is genoemd. HiSPARC maakt deel uit van Eurocosmics, waaraan ook Zweedse en Deense scholen meedoen.

Duitse scholen haken naar verwachting dit schooljaar aan. De enorme hoeveelheid gegevens die de scholieren verzamelen, moet wetenschappers uiteindelijk helpen kosmische straling te doorgronden, aldus Timmermans.

Apparaten

Onderzoekers weten volgens Timmermans nog weinig van kosmische straling. Bekend is dat geladen deeltjes continu op de aarde af komen. Er zijn apparaten ontwikkeld, waarmee zichtbaar is dat de deeltjes vonkjes afschieten als ze een object op aarde raken. Dat gebeurt tientallen keren per minuut.

Sommige deeltjes krijgen lading mee van de zon of van supernova's, maar waar extreem hoog geladen deeltjes vandaan komen is nog onbekend.

Skiboxen

Op het dak van de scholen zijn skiboxen geladen met meetapparatuur geplaatst. Scholieren verzamelen regelmatig de gegevens en verwerken die in de computer. De meesten van hen gebruiken het onderzoek als werkstuk voor hun eindexamen.

De scholen wisselen onderling ook gegevens uit om verder te kunnen rekenen. Volgend jaar hoopt Timmermans bij enkele scholen radioantennes te kunnen plaatsen om nog nauwkeuriger te kunnen detecteren.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie