Ruimtewandeling korter door kapotte handschoen

WASHINGTON - Twee astronauten die woensdag buiten het internationale ruimtestation ISS een ruimtewandeling maakten, moesten eerder stoppen vanwege een gat in een handschoen.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaf orders direct terug te keren naar de spaceshuttle Endeavour. De Amerikaanse astronaut Rick Mastracchio ontdekte het gat door een routinecontrole met zijn helmcamera.

Mastraccio bleek later niet in gevaar te zijn geweest, doordat het gat slechts in twee van de vijf lagen van het ruimtepak zat.

"Ook al was er geen bedreiging voor zijn veiligheid, we hebben het besluit genomen uit voorzorg", meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Niet beïnvloed

Mastraccio zag het gat toen de mannen al vier uur bezig waren met hun ruimtewandeling, die zes uur zou duren. Dat de wandeling korter was, heeft de missie niet beïnvloed. De beide astronauten liepen een uur voor op schema. De collega van Mastracchio maakte het werk snel af en keerde een uur later terug.

NASA ontdekte schade aan handschoenen van ruimtepakken toen spaceshuttle Discovery in december terugkwam van een missie naar de ISS. Sindsdien moeten astronauten hun handschoenen elk half uur controleren tijdens ruimtewandelingen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie