Rijksmuseum verwerft VOC-penningdoos

AMSTERDAM - Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een gouden penningdoos verworven uit de tijd van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). De VOC schonk de doos in 1785 aan de Franse admiraal Pierre André Bailly de Suffren de Saint Tropez als dank voor zijn hulp bij de zeeslagen tegen de Engelsen.

Het voorwerp geeft volgens het museum de neergang aan van Nederland als wereldmacht aan het eind van de achttiende eeuw. Toen de Nederlanders in 1780 voor de vierde keer betrokken raakten bij een oorlog tegen Engeland, kreeg de Republiek hulp van bondgenoot Frankrijk.

De Suffren zorgde niet alleen dat de Kaap de Goede Hoop behouden bleef voor de VOC, maar versloeg daarna voor de Republiek ook de Engelsen voor de kusten van India en Ceylon. De meeste Nederlandse handelsposten daar konden hierdoor blijven bestaan.

De gouden doos in neo-classistische stijl, uitgevoerd in verschillende soorten goud en bezet met diamanten, dook vorig jaar op tijdens de Tefaf-kunstbeurs in Maastricht.

Van 15 augustus tot en met 15 oktober is de penningdoos samen met een borstbeeld van De Suffren te zien in de aanwinstenzaal van het Rijksmuseum.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie