Dagbehandeling succesvol bij eetstoornissen

NIJMEGEN - Patiënten die lijden aan een eetstoornis hebben baat bij dagbehandeling die bestaat uit cognitieve gedragstherapie en verpleegkundige hulp.

Dat blijkt uit een onderzoek, waarop klinisch psycholoog Cecile Exterkate volgende week vrijdag aan de Radboud Universiteit in Nijmegen promoveert.

Een eetstoornis is een psychische aandoening, waaraan bijna 190.000 mensen in Nederland lijden. Meer dan 95 procent van de patiënten bestaat uit vrouwen tussen de 15 en 21 jaar.

Tot nu toe worden mensen met een ernstige eetstoornis vrijwel altijd opgenomen in een kliniek.

Exterkate werkt bij Amarum in Zutphen, een specialistisch behandelcentrum voor mensen met eetstoornis of obesitas (ziekelijke vetzucht). De kliniek opent deze maand een tweede vestiging in Nijmegen.

Bulimia

Anorexia nervosa ofwel ziekelijk uithongeren komt in Nederland het minst vaak voor. Ongeveer 22.000 patiënten lijdt aan bulimia nervosa (eetbuien gevolgd door braken, laxeren of vasten).

Bij ruim 160.000 mensen is op dit moment niet precies vast te stellen waarom ze niet normaal met voeding omgaan, aldus de promovenda.

Erkenning

Volgens Exterkate lijden eetstoornispatiënten vrijwel allemaal ook aan een depressie of angststoornis. Ze hebben een sterke prestatiedrang en veel behoefte aan erkenning.

Vaak is een negatieve stemming al genoeg om een eetbui uit te lokken. Na een periode van dagbehandeling met cognitieve gedragstherapie was de stemming van vrijwel alle onderzochte personen verbeterd en daardoor ook hun eetgedrag.

Ontstaan

Exterkate stelt dat meer onderzoek noodzakelijk is om beter te leren begrijpen hoe eetbuien bij patiënten ontstaan.

De aandoening kan namelijk hoge maatschappelijke en medische kosten met zich meebrengen door ziekteverzuim en lichamelijke kwalen als hart- en vaatziekten, diabetes en spier- en gewrichtsklachten.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie