Vogelwachters herontdekken nachtvlinder op Griend

GRIEND - Twee vogelwachters van Natuurmonumenten hebben op het onbewoonde Waddeneiland Griend de nachtvlinder stippelrietboorder herontdekt.

De stippelrietboorder is volgens Natuurmonumenten in 1955 bij het Friese Earnewâld voor de laatste maal in Nederland gezien.

De nachtvlinder is overigens inmiddels dood omdat Natuurmomenten het insect heeft opgeprikt. Dat meldde medewerker Erik Jansen van het beheerteam Waddengebied van Natuurmonumenten dinsdag. De dode vlinder gaat waarschijnlijk naar een museum.

Onderzoek

Het Bedumse echtpaar Date Lutterop en Giny Kasemier verricht elk jaar op Griend tussen april en juli onderzoek naar vogels. Het eilandje Griend is een beschermd natuurgebied ten zuiden van Terschelling.

Sinds een paar jaar onderzoekt het tweetal ook nachtvlinders. Inmiddels hebben ze 200 soorten op Griend ontdekt. De stippelrietboorder (chortodes brevilinea) is de meest bijzondere. Het Duitse Oostzeegebied is de dichtsbijzijnde plek ten opzichte van Nederland waar het insect voorkomt.

Eenling

Lutterop en Kasemier gaan komend weekeinde opnieuw naar Griend om te onderzoeken of de gevangen stippelrietboorder een eenling was of deel uitmaakt van een populatie.

Onderzoeker Victor Mensing van de Vlinderstichting in Wageningen noemt het "een stoere herontdekking". Of het daadwerkelijk de eerste stippelrietboorder sinds 1955 in Nederland is, durft Mensing niet te zeggen.

Kenner

Op internet zijn verschillende meldingen van na 1955 te vinden. "Maar je moet wel een kenner zijn om de stippelrietboorder te kunnen onderscheiden." Hij kan daarom niet zeggen of de meldingen van na 1955 correct zijn.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie