KOPENHAGEN/TROMSO - Na Rusland en Canada eist ook Denemarken nadrukkelijk een deel van de koek van het Noordpoolgebied op. Zondagochtend vertrok een expeditie die een Deense claim op het Arctische gebied moet onderbouwen.

Bijna vijftig wetenschappers aan boord van een onderzoeksschip gaan metingen doen aan de bodem onder het pakijs.

Zij willen bewijzen dat de bergrug onder de Noordpool is verbonden met het eiland Groenland - dat tot Denemarken behoort.

Veelbelovend

"Er zijn zaken die suggereren dat de Noordpool aan Denemarken toebehoort", zei Helge Sander, de Deense minister van Wetenschappen enkele dagen geleden op de Deense televisie. Hij noemde de eerste onderzoeken veelbelovend.

Een gehuurde Russische ijsbreker baant zich een weg door het pakijs voor de Deens-Zweedse missie die vanuit de Noorse stad Tromso koers zette. Niemand heeft ooit eerder in het bewuste gebied gevaren. "De uitdaging voor ons wordt het ijs", aldus expeditieleider Christian Marcussen.

Stunt

De Deense missie was al langer gepland, maar volgt kort op een publiciteitsstunt van Rusland. Een minionderzeeër plantte vorige week een Russische vlag op de zeebodem onder de Noordelijke IJszee.

Canada gaat voor het eerst een diepzeehaven en een militaire basis aanleggen in het Noordpoolgebied, maakte de Canadese regering vrijdag bekend.

Strijd

Ook de Verenigde Staten en Noorwegen zijn verwikkeld in de strijd om zeggenschap over het Noordpoolgebied.

Onder het pakijs liggen naar verwachting grote olievoorraden. Met de opwarming van de aarde komen er ook meer scheepsroutes vrij.