DE BILT - De kans is groot dat dit weekeinde de sterrenregen boven Nederland goed is te zien. 's Nachts komen zowel opklaringen als wolkenvelden voor. Alleen aan het einde van de nacht kan plaatselijk mist ontstaan waardoor de vallende sterren moeilijker waarneembaar zijn.

Dat heeft een woordvoerster van het KNMI vrijdag laten weten.

Hoogtepunt

De komende dagen zijn iedere nacht honderden vallende sterren boven Nederland te zien bij helder weer. Het hoogtepunt van het verschijnsel is in de nacht van zondag op maandag, dan gaat het om tientallen vallende sterren per uur.

De sterrenregen die vaker in augustus over Nederland trekt, is dit jaar extra goed te zien omdat het dit weekeinde nieuwe maan is. Daardoor is er nauwelijks maanlicht.

Oorzaak

De sterrenregen wordt veroorzaakt doordat de aarde door een zwerm stof- en gruisdeeltjes trekt. Als een deeltje in de dampkring verbrandt, is een snel wegschietend lichtpuntje te zien.

Het gruis is afkomstig van de komeet Swift-Tuttle. Deze komeet doorloopt eens in de 130 jaar zijn baan om de zon. Het laatst was Swift-Tuttle te zien in 1992.

Verschillende sterrenwachten, waaronder Mercurius in Dordrecht en Schothorst in Amersfoort, houden zaterdag speciale kijkavonden.