AMSTERDAM - Vogelliefhebbers kunnen vanaf donderdag via een website de trek van zeven purperreigers naar Afrika volgen. Vogelbescherming Nederland heeft de reigers voorzien van een satellietzender, waarmee zij via internet zijn te zien.

Eén van de zeven vogels is vorig weekeinde vertrokken en is nu in Frankrijk.

De Vogelbescherming wil precies weten waar de dieren overwinteren. Dan kunnen deze gebieden en de tussenstopgebieden worden beschermd.

Bedreigd

Dat is nodig omdat de purperreiger op een lijst met bedreigde Nederlandse broedvogels staat. Er zijn nog maar 560 broedparen in Nederland.

Medewerkers van de Vogelbescherming hebben eerst het vangen van de vogels geoefend op reigers in gevangenschap. Daartoe werden onder meer reigers in Diergaarde Blijdorp gevangen met een net en voorzien van een zender. Toen dat lukte, zijn de medewerkers de vrije natuur in gegaan.

Zender

De afgelopen twee maanden, tijdens het broedseizoen, zijn de dieren voorzien van een zender, waarvan de batterij zich oplaadt met een zonnepaneel op de bovenkant. Volgens de Vogelbescherming hebben de vogels geen last van de zenders en wordt hun gedrag er niet door beïnvloed.

De zeven reigers hebben een naam gekregen en zijn per stuk te volgen via de website van de Vogelbescherming. Lena is in Frankrijk. Henk en Elsa zijn nog in Nederland aan het zwerven.

Broedgebied

De rest bevindt zich nog in het broedgebied. De locatie van de vogels is tot op tien meter nauwkeurig te bepalen.

De purperreigers zijn de eerste vogels die de Vogelbescherming van een zender voorziet. Een werkgroep heeft volgens de Vogelbescherming de laatste twee jaar al gewerkt met een zender op kiekendieven.