TEL AVIV - Israëlische archeologen hebben in Tiberias een kerk uit de vierde of vijfde eeuw na Christus ontdekt.

Het christelijke gebedshuis, het oudste dat tot nu toe in de stad in het noorden van Israël is gevonden, had op de vloer veelkleurige mozaïeken met geometrische patronen, kruisen en het oud-Griekse opschrift 'Heer, bescherm de ziel van uw dienaar'. Dat heeft de Israëlische archeologische dienst donderdag laten weten.

De archeologen gaan ervan uit dat de kerk voor 427 is gebouwd. In dat jaar werd namelijk het gebruik van het kruis in vloeren van een kerk verboden. Zo werd voorkomen dat mensen over een van de belangrijkste symbolen van het christendom liepen.

Joodse wijk

De kerk heeft midden in de joodse wijk van Tiberias gestaan. Daarmee wordt volgens de archeologen de hypothese weerlegd dat joden christenen verhinderden kerken in het centrum van de stad te bouwen.

Tiberias werd na de val van Jeruzalem in 70 na Christus steeds meer het geestelijk en spiritueel centrum van de joden. Daar kwamen belangrijke delen van de Talmoed tot stand, het verzamelboek dat alle aspecten van het joodse leven en denken beslaat. Nadat de Arabieren in 637 de stad hadden veroverd, bleven joden en christenen er wonen.