UTRECHT - Preventieve behandeling van jonge hemofilie patiënten is medisch en economisch beter dan behandeling na een bloeding. Dat stellen Utrechtse onderzoekers in de donderdag verschenen editie van het tijdschrift New England Journal of Medicine.

Dankzij de vroege start met de behandeling leven patiënten naar verwachting langer met minder gewrichtsproblemen, stellen Goris Roosendaal en Floris Lafeber van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Bij een minder goede preventie van de herhaalde gewrichtsbloedingen kan al op jonge leeftijd ernstige schade optreden.

Standaard

Hemofilie is een erfelijke stoornis in de bloedstolling. Een bepaalde stollingsfactor in het bloed ontbreekt. In Nederland is preventieve aanpak standaard. Internationaal is dat niet het geval. Per volwassen patiënt kost preventief behandelen jaarlijks meer dan 100.000 euro.

Kinderen

Volgens Amerikaans onderzoek heeft 93 procent van de kinderen vier jaar na het begin van de preventieve behandeling geen kraakbeenschade in de gewrichten, de belangrijkste complicatie van hemofilie.

Van de kinderen die telkens na een bloeding wordt behandeld is 55 procent schadevrij. Die schade, voornamelijk in enkels, knieën en ellebogen, treedt op als gevolg van herhaalde gewrichtsbloedingen.

Goedkoop

De dure behandeling van jonge kinderen is relatief goedkoop omdat de bewuste stollingsfactor VIII per kilogram lichaamsgewicht wordt gedoseerd. Factor VIII is niettemin duur omdat het gezuiverd moet worden uit bloedplasma. Farmaceutische bedrijven maken het tegenwoordig via biotechnologie, de prijs is nog steeds hoog.

In Nederland lijden zo'n 1500 volwassenen en kinderen aan hemofilie. Ongeveer de helft hiervan is onder behandeling bij de Afdeling Hematologie/Van Creveldkliniek van het UMC Utrecht.