AMSTERDAM - Veel schoonheidssalons die het bleken van tanden aanbieden, tasten de kwaliteit van het gebit aan. Omdat kennis ontbreekt, kan het witmakende waterstofperoxide glazuur aantasten, brandwonden veroorzaken en zenuwen kapotmaken.

Dat stellen de beroepsorganisaties van tandartsen en mondhygiënisten vandaag in De Telegraaf.

De Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (NMT) en de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten voelen zich machteloos omdat controle ontbreekt. Volgens de NMT staat de kwaliteit van het gebit onder druk.

Waterstofperoxide

"Schoonheidsspecialisten kunnen helemaal geen diagnose stellen", zegt een woordvoerder. "Agressieve bestandsdelen, zoals geconcentreerd waterstofperoxide, kunnen alleen door tandartsen worden toegepast."

De huidige wetgeving zou dit soort salons nauwelijks in de weg staan. Het bleken van tanden valt, anders dan het verwijderen van tandsteen, niet onder het werk van tandartsen. "Er is sprake van wildgroei", zegt Jan Netten, eigenaar van de praktijk Bleekjetanden.nl in Drachten.

"Elke kassadame kan het werk doen. Voor 129 euro worden je tanden al gewit. Daar kun je geen professionals voor inhuren." De concurrentie en de lucrativiteit van de markt zou het probleem versterken.