HILVERSUM - Het astmacentrum Heideheuvel zal de klinische behandeling van zeer dikke kinderen stopzetten. Dat heeft bestuurder F. Weller woensdag bekendgemaakt.

De beslissing volgt op antwoorden van minister Ab Klink (Volksgezondheid) op vragen van het Tweede Kamerlid Eelke van der Veen (PvdA). Daarin laat Klink weten niet overtuigd te zijn van de toegevoegde waarde van de zorg die Heideheuvel biedt. Daarom valt de behandeling niet onder de verzekerde zorg die in het basispakket wordt vergoed.

Bij vier kinderen met obesitas die zijn opgenomen wordt de behandeling afgemaakt, zei een woordvoerder. De afgelopen jaren werden doorgaans ongeveer twintig kinderen met ernstige vetzucht in de kliniek behandeld.

Obelixonderzoek

Heideheuvel begon in 2004 in samenwerking met het Academisch Centrum in Amsterdam een wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van de klinische behandeling. Dit 'Obelixonderzoek' wordt in 2009 afgerond. Volgens Heideheuvel zijn de korte termijn effecten van de behandeling zeer positief.

De kliniek voerde tevergeefs actie om de obesitas-behandeling een experimentele status toe te kennen. Na de beantwoording van de Kamervragen op 25 juni heeft Heideheuvel eerst de ouders ingelicht.

Uitbreiding

Heideheuvel ziet nog wel mogelijkheden om de ambulante behandeling van veel te dikke kinderen uit te breiden. Een ambulante behandeling kan zeer effectief zijn voor een groot deel van de honderd patiënten op de wachtlijst, stelt de woordvoerder. Voor een kleine groep kinderen zou een klinische behandeling onontbeerlijk zijn om het gewenste succes te behalen.