AMSTERDAM - Bortkankerpatiënten hebben betere kans op genezing als ze na operatie met een extra dosis worden bestraald. Dat concluderen onderzoekers in het augustusnummer van het tijdschrift Journal of Clinical Oncology.

Onderzoeksleider Harry Bartelink van het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam baseert zich op gegevens van 5000 borstkankerpatiënten die tien jaar zijn gevolgd. Voor het onderzoek werkte het NKI samen met 32 andere Europese instituten.

Bij patiënten die na een borstbesparende operatie met een extra dosis werden bestraald constateerden de onderzoekers 40 procent minder kans op terugkeer van de tumor.

De grootste winst werd bij jonge vrouwen met borstkanker waargenomen. Acht van de tien patiënten waren na tien jaar nog in leven.

Aanpassing

De uitkomsten van dit onderzoek hebben inmiddels geleid tot wereldwijde aanpassing van de behandelingsschema bij vrouwen, laat Bartelink weten.

In een nieuw Nederlands samenwerkingsverband is Bartelink, hoogleraar radiotherapie, met een grote studie begonnen waarmee hij de behandelingsresultaten van jonge vrouwen met borstkanker nog verder hoopt te verbeteren. Tegelijkertijd wordt onderzocht hoe met moderne moleculaire biologische technieken de gevoeligheid voor bestraling beter kan worden voorspeld.

Operatie

In Nederland krijgt ongeveer een op de negen vrouwen borstkanker. Daarmee is het het meest voorkomende type kanker bij vrouwen. Ongeveer 80 procent van de vrouwen ondergaat borstbesparende operatie.