DWINGELOO - Komend weekeinde zijn boven Nederland honderden vallende sterren te zien. Wel moeten de weersomstandigheden gunstig zijn.

Enkele sterrenwachten openen dit weekeinde speciaal hun deuren, maar de sterrenregen is volgens een medewerker van het Planetron in Dwingeloo ook gewoon met het blote oog te zien. "Gewoon in de tuin gaan liggen en omhoog kijken", zei hij maandag.

Volgens de medewerker zijn de meeste vallende sterren in de nacht van zondag op maandag te zien. Onder gunstige omstandigheden gaat het om tientallen vallende sterren per uur.

Maanlicht

Het maanlicht kan het zicht op de sterrenregen in ieder geval niet ontnemen. In het weekeinde is het nieuwe maan en dan is er nauwelijks maanlicht. De eerste vallende sterren zijn overigens donderdagnacht al waar te nemen.

Bewolking kan ook nog het zicht op de sterrenregen ontnemen. Volgens het KNMI is het nog nu nog niet te voorspellen of er wolken zijn of niet. Pas vanaf donderdag is het een en ander duidelijk.

Lichtpuntje

De sterrenregen wordt veroorzaakt doordat de aarde door een zwerm stof- en gruisdeeltjes trekt. Als een deeltje in de dampkring verbrandt is een snel wegschietend lichtpuntje te zien.

Het gruis is afkomstig van de komeet Swift-Tuttle. Deze komeet doorloopt eens in de 130 jaar zijn baan om de zon. Het laatst was Swift-Tuttle te zien in 1992.

Kijkavonden

Verschillende sterrenwachten, waaronder Mercurius in Dordrecht en Schothorst in Amersfoort, houden zaterdag speciale kijkavonden.

In het Planetron in Dwingeloo staan de sterrenkijkavonden van 9 en 14 augustus in het teken van deze grootste sterrenregen van het jaar.