MAASTRICHT - De Maas bij Eijsden is vrijdag vervuild met het giftige chloorpyrifos, een gewasbestrijdingsmiddel.

Dat blijkt uit metingen door het RIZA, het Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling in Lelystad. Een woordvoerder van het RIZA heeft dit vrijdag gezegd.

Dode vissen

De vervuiling is door een onbekende bron in België veroorzaakt en werd voor het eerst op 31 juli bij Ougrée, stroomafwaarts van Luik, geconstateerd.

Net als in het Belgische deel van de Maas zijn vrijdag ook bij Eijsden dode vissen in de de rivier gevonden.

Chloorpyrifos

Chloorpyrifos is zeer giftig voor vissen. De woordvoerder van het RIZA gaat ervan uit dat de vissterfte bij Eijsden door deze stof is veroorzaakt.

Het RIZA heeft de Limburgse waterleidingbedrijven gealarmeerd en maakt vrijdagavond nieuwe meetgegevens bekend.

Alarm

Waterleidingmaatschappij Limburg WML is vrijdagmiddag om 16.30 uur gealarmeerd en uit voorzorg onmiddellijk gestopt met de winning van Maaswater in Roosteren en Heel, zei een woordvoerder van WML.

Het stoppen van de waterwinning uit de Maas duurt voorlopig tot maandag, dan worden nieuwe meetgegevens bekeken.

WML zegt tot die dag over voldoende reservecapaciteit aan drinkwater te beschikken.

Geloosd

Bij het bekend worden van nieuwe meetgegevens vrijdagavond liet het RIZA weten dat de vervuiling is toegenomen, maar waarschijnlijk wel een piek bereikt heeft.

Naast chloorpyrifos is er nog giftige cypermethrin in de Maas geloosd, ook een onkruidbestrijder. Het RIZA verwacht zaterdag rond de middag met nieuwe meetresultaten te kunnen komen.