BLEISWIJK - In het Improvement Centre in Bleiswijk gaat een opvallende combinatie hand in hand: vissen en tomaten. In een kas zijn onder de tomatenplanten drie bassins aangelegd, waar in totaal 3000 tilapia-vissen in zwemmen.Het afvalwater van de vissen, dat normaal moet worden ververst of wordt geloosd, is bij dit project het uitgangswater voor de tomatenplanten.

"De afscheiding van de vissen is een prima voedingsstof voor de tomaten. Het grote voordeel van deze manier van telen is dat het geen extra ruimte kost'', aldus Aad van den Berg, directeur van het Improvement Centre. Aan het proefproject nemen vier vooraanstaande bedrijven uit de tuinbouw deel.

Oogsten

De tilapia, een onder consumenten erg populaire zoetwatervis, is in april uitgezet in de bassins. "We hadden eigenlijk verwacht rond deze tijd de eerste vissen te 'oogsten', maar dat duurt toch nog een paar weken.'' De tomaten zijn wel al op weg naar de veiling gestuurd. ,,Die lijden niet onder deze nieuwe teeltwijze. De productie gaat gewoon volgens schema'', zegt Van den Berg.

Opvallende combinatie

Het project loopt nog tot eind 2008. Pas dan kan het Improvement Centre concrete conclusies trekken uit de opvallende combinatie van vissen en tomaten. "Maar in deze tijd waarin duurzaamheid heel belangrijk is, lijkt dit een stap in de goede richting. Het project kost veel geld, maar het kan ook een hoop opleveren. Een beter gebruik van ruimte, en een gezonde, duurzame en kwalitatief goede teelt.''

Goede afstemming

De komende tijd richt het onderzoek zich volgens Van den Berg vooral op het vinden van een goede afstemming tussen de vissen en de tomaten. "De hoeveelheid water speelt bij zowel de tilapia als de tomaten een grote rol. Ook moet er genoeg regenwater zijn om het afvalwater van de vissen mee te mengen. We zoeken nu de ideale combinatie daarin.''