DELFT - Vier studenten van de Technische Universiteit Delft vertrekken dit weekeinde naar Zuid-Korea om daar hun zelfbedachte icoontaal te introduceren. Ze doen dat tijdens de finale van de Imagine Cup, een wedstrijd waarbij studenten innovatieve ideeën moeten uitwerken die de wereld beter kunnen maken.

De studenten hebben met behulp van 'universele tekens' een taal ontwikkeld waarmee alle kinderen op de wereld met elkaar kunnen communiceren.Een ei waaruit een kuikentje tevoorschijn komt, staat voor 'nieuw'. Een mannetje dat naar zichzelf wijst, betekent 'ik'. "We hebben deze icoontaal ontwikkeld om de taalbarrière voor kinderen te doorbreken. Met losse plaatjes kunnen ze zinnen maken. Er bestaat geen grammatica, omdat dat in elk land weer anders is", aldus een van de teamleden vrijdag voor het vertrek naar Azië.

Het ontwerp van de Delftse studenten bestaat uit drie delen. In het 'chat screen' kunnen kinderen klassikaal met elkaar praten in icoontaal. Ze spelen spelletjes in het zogeheten 'game screen' en in een 'video screen' kunnen de kinderen elkaar met een webcam zien.

Getest

Basisscholen in Zoetermeer en Woerden hebben inmiddels mogen proeven aan de universele icoontaal. "De kinderen waren erg enthousiast. Ze hebben ons wel een paar verbeterpunten meegegeven, die we voor ons vertrek naar Zuid-Korea nog door zullen voeren."

Winnen

In de hoofdstad Seoul strijden teams uit 55 landen voor de hoofdprijs van 25.000 dollar. "Het is moeilijk om te zeggen hoeveel kans we maken, maar een top 10-klassering zit er zeker in", aldus de student.

Als ze het geldbedrag winnen, gaan ze deze deels investeren in de ontwikkeling van hun ontwerp. "Dan willen we de icoontaal op honderd basisscholen in Nederland een jaar laten draaien. Als het systeem goed werkt, gaan we ermee de markt op."