MOSKOU - Met een symbolische daad gaat Rusland donderdag zijn claim voor het noordpoolgebied onderstrepen. Een Russische expeditie wil op 4200 meter diepte op de bodem onder het ijs van de Noordelijke IJszee een capsule met de Russische vlag achterlaten.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/3679 Het instituut achter de missie bestempelt de afdaling met minionderzeeërs als historisch. De bodem onder de Noordelijke IJszee geldt als aantrekkelijk door zijn mogelijke rijkdom aan grondstoffen, zoals olie en gas. Door het smelten van het ijs als gevolg van de klimaatveranderingen worden de grondstoffen steeds makkelijker bereikbaar.

Denemarken, als moederland van Groenland, de Verenigde Staten, Canada, Noorwegen en Rusland controleren elk een strook van tweehonderd mijl breedte langs hun kusten. Geen van deze economische zones bereikt de Noordpool.

Natuurlijke verlenging

De Russen zeggen bewijs te hebben dat het gebied een 'natuurlijke verlenging' van het eigen land is. Dit geologische bewijs is nodig om de claim geldigheid te verlenen. Een commissie van de Verenigde Naties buigt zich in 2009 over de kwestie.