AMSTERDAM - Het drinken van twee of meer kopjes koffie per dag halveert mogelijk bij vrouwen de kans op darmkanker. Dat blijkt uit een Japans onderzoek dat woensdag verscheen. Zo schrijft persbureau Reuters.

Rekening houdend met andere factoren als dieet en beweging, blijkt uit het onderzoek dat bij vrouwen die koffie drinken de kans op kanker aan de karteldarm de helft kleiner is dan bij seksegenoten die niet dagelijks koffie nuttigen.

Hoe het precies komt dat koffie goed is tegen het ontwikkelen van darmkanker is nog onbekend.

Mannen

De onderzoekers van het National Cancer Center in Tokio onderzochten bijna honderdduizend mensen over een periode van twaalf jaar. Zowel mannen als vrouwen werden in het onderzoek betrokken. Bij mannen werd echter geen aantoonbaar verband gevonden tussen het gebruik van koffie en de kans op darmkanker.

"Sommige mensen kunnen niet goed tegen cafeïne. Zij moeten zichzelf nu niet opeens gaan dwingen om koffie te drinken", zegt onderzoeker Manami Inoue. "Maar voor mensen die ervan houden, is er geen reden om het kopje koffie te laten staan."

Thee

De Japanse onderzoekers bekeken ook de invloed van groene thee. Maar daarbij werd geen link met de kans op kanker aangetoond.