WAGENINGEN - De stammen van bomen krimpen in een droge periode. Zodra er een tijd volgt waarin veel neerslag valt, zwellen de stammen heel snel weer op.

Dat blijkt uit metingen met een zogenoemde dendrometer, een apparaatje dat onderzoekers van de Wageningen Universiteit hebben ontwikkeld om effecten van klimaatverandering op de bossen te kunnen meten.

Dendrometers op honderd bomen in 22 bosreservaten in Nederland hebben laten zien dat sparren dunner werden in de warme en droge aprilmaand, aldus een woordvoerder van de universiteit woensdag.

De dendrometer is een aluminium band die om de stam van de boom is aangebracht. De band kan veren en verstuurt automatisch elk uur gegevens. Zo is tot op tiende millimeters nauwkeurig vast te stellen hoe de boomgroei zich ontwikkelt. De Wageningse wetenschappers hebben beuken, eiken, sparren en grove dennen voorzien van een apparaatje.

Verschuiving

De meters blijven tientallen jaren aan de bomen bevestigd, zo is de bedoeling. Zo kunnen onderzoekers op termijn onder andere zien of er een verschuiving plaatsheeft in begin en einde van het groeiseizoen onder invloed van opwarming van de aarde.

Ook is te zien of bomen in staat zijn zich aan te passen aan vaker voorkomende extreme condities, zoals grote hitte of heel veel regen.