AMSTERDAM - Het gebit van bejaarde Nederlanders wordt er niet beter op. Vooral alleenstaanden boven de 70 lopen daardoor extra risico op infecties en gezondheidsklachten.

Het Nationaal Fonds Ouderenhulp (NFO) luidt de noodklok en hoopt dat staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA) het onderwerp oppakt.

Van de 'oudere' ouderen, de mensen boven de 70 jaar, heeft een op de vijf de afgelopen tien jaar geen tandarts bezocht, zo blijkt uit een verkennend onderzoek van de beroepsvereniging van verpleeghuisartsen en sociaal geriaters (NVVA).

Verwaarlozen

Zij zouden hun gebit of kunstgebit 'compleet' verwaarlozen, onder meer omdat mondzorg in de verplegingszorg lastig is. "Als je pijn in je mond hebt, eet je slecht, wat weer tot een lagere weerstand leidt", verklaart een NFO-woordvoerder.

Een oorzaak is volgens het NFO dat tandartsen zich niet op bejaarden richten en dentale ingrepen steeds ingewikkelder worden. Ook geld speelt een rol.

Hoewel protheses worden vergoed door de zorgverzekering, vormt dit een drempel, vooral bij complexe ingrepen. "Ik kan me voorstellen dat iemand die alleen AOW heeft zegt: ik wacht even", legt de woordvoerder uit.

Het Nationaal Fonds Ouderenhulp zet zich in voor kwetsbare ouderen in Nederland.