AMSTERDAM - Een babymammoet die in mei dit jaar is gevonden in het noorden van Siberië, blijkt verbluffend goed intact te zijn gebleven. Dat zeggen de onderzoekers van het zes maanden oude vrouwtje dat zo'n tienduizend jaar geleden moet zijn overleden. Zo schrijft de BBC dinsdag.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/2373 Het kadaver kon de tand des tijds doorstaan doordat het heel goed was ingevroren in Siberisch ijs. "De mammoet is grotendeels onbeschadigd, er mist alleen een stukje van haar staart", zo zegt Alexei Tikhonov van het Russisch Zoölogisch Instituut. Zelfs de ogen van het dier zijn nog intact.

Het mammoet-kalf is 130 centimeter hoog en weegt vijftig kilo. Vermoedelijk leefde ze aan het einde van de laatste ijstijd. Het dier werd in mei per toeval ontdekt door een Russische herder.

Waardevol

Het is voor het eerst dat onderzoekers een mammoet onder ogen krijgen dat zo goed bewaard is gebleven. "Gezien de staat waarin het dier verkeert, is het in zijn soort de meest waardevolle ontdekking ter wereld", aldus Tikhonov.

De mammoet is een uitgestorven olifantachtige. De permafrostgebieden van noordelijk Europa, waar deze mammoet gevonden is, was een van de leefgebieden van de soort.