AMSTERDAM - De zoektocht naar de 'oer-Vlaardinger' heeft een match opgeleverd. De Rotterdamse tandarts in ruste Eduard Zuiderent is de moderne 'oer-Vlaardinger'.

Zuiderent is op basis van DNA-onderzoek verwant aan een duizend jaar oude man, die archeologen begin 2002 in het centrum van Vlaardingen hebben opgegraven, laat de gemeente vrijdagavond weten. Van 88 mannen was wangslijm afgenomen.

Pareltje

Zuiderent heeft aangetoond dat zijn voorvader Willem Jorisz. in 1549 in het aan Vlaardingen grenzende Maasland woonde. Hoogleraar Peter de Knijff van het Leids Universitair Medisch Centrum noemt de match een 'pareltje op de Vlaardingse kroon'. De betreffende man was ongeveer 45 jaar en heeft sporen van geweld op zijn schedel. Hij is zeker twee keer flink geslagen is met een hard stomp voorwerp, maar heeft dit wel overleefd.

Ook is in de kiezen van de zogenoemde boomkistman genetisch materiaal aangetroffen dat mogelijk duidt op verwantschap met Vikingen. Bij opgravingen in het grafveld zijn kisten gevonden van hout van gesloopte Vikingschepen.

Boomstamkist

Het gevonden Viking-DNA werd gevonden in een kies van de man die als enige van de 41 opgegraven personen in een boomstamkist was begraven. Van deze 'boomkistman' is eerder een gezichtsreconstructie gemaakt. Mede op basis van de resultaten van het DNA-onderzoek krijgen nog vier schedels een gezicht.

Het DNA-onderzoek maakt aannemelijk dat de twee oude Vlaardingse families Bot en Drop waarschijnlijk één familie vormen. In Nederland zijn nog niet eerder zulke oude families met verschillende achternamen via hun DNA aan elkaar gekoppeld.