UTRECHT - De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft veertien ziekenhuizen een verbod opgelegd om nog langer slokdarmoperaties uit te voeren. Deze ziekenhuizen hebben te weinig ervaring in huis om deze complexe ingreep tot een goed einde te brengen.

Een woordvoerder van de IGZ bevestigde vrijdag berichtgeving in de Volkskrant over de kwestie. In Nederland worden ieder jaar ongeveer 600 mensen aan slokdarmkanker geopereerd.

De IGZ stelt eisen aan ziekenhuizen die tumoren willen verwijderen uit slokdarmen. Zorginstellingen moeten deze operatie minstens tien keer per jaar uitvoeren, anders acht de inspectiedienst de praktijk niet verantwoord. In 2006 voldeden veertien ziekenhuizen niet aan die eis.

Brief

De betreffende ziekenhuizen hebben een brief gekregen waarin staat dat ze de slokdarmoperaties binnen drie maanden moeten staken. Als ze binnen die periode kunnen aantonen dat ze inmiddels samenwerken met ziekenhuizen die wel beschikken over voldoende ervaring op dit terrein, mogen ze alsnog doorgaan met de bestaande praktijk.

De zegsman van de IGZ raadt mensen die een slokdarmoperatie moeten ondergaan aan om zich goed te informeren voordat ze een keuze maken voor een ziekenhuis. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op overleven in een ziekenhuis met veel ervaring op dit gebied 2,5 keer hoger ligt dan in een ziekenhuis waar de artsen minder ervaring hebben met slokdarmoperaties.