NEW DELHI - In India wonen minder dan 2,5 miljoen mensen met hiv of aids. Tenminste, dat beweert een anonieme ambtenaar woensdag aan de vooravond van de presentatie, vrijdag, van een nieuw onderzoek.

Het recente aantal zou bijna 60 procent lager zijn dan de eerdere schatting van de Verenigde Naties van 5,7 miljoen mensen.

Lijst

India staat hoog op de lijst van landen met hiv-positieve inwoners, maar het onvoorstelbare lagere aantal zou India onder Zuid-Afrika en Nigeria plaatsen. De VN baseerden hun cijfers op diverse sites waarop de uitslagen van testen op bloedmonsters staan.

De bloedmonsters die over een periode van vier maanden genomen werden, komen van diverse groepen mensen zoals zwangere vrouwen, drugsgebruikers en prostituees.

Het Nationale Familie Gezondheids Onderzoek in India, dat ondersteund wordt door ontwikkelingsorganisatie USAID, onderzocht bloedmonsters van 102.000 mensen uit de hele bevolking. Hieruit zou blijken dat het aantal van 5,7 miljoen veel te hoog is.

Commentaar

Ambtenaren van de nationale anti-aidsorganisatie, waartoe ook de ambtenaar die uit de school klapte behoorde, weigerden woensdag commentaar te geven op het nieuwe cijfer.

Verwacht wordt dat de organisatie vrijdag een ambitieus anti-aidsplan lanceert, dat 2,8 miljard dollar (ruim 2 miljard euro) kost.

Activisten

Activisten vrezen dat een naar beneden bijgesteld cijfer de politieke wil om aids aan te pakken verslapt.