AMSTERDAM - Medicijnfabrikant Artu Biologicals biedt huisartsen aan om bij hen in de praktijk patiënten gratis te testen op allergieën. Dat bericht actualiteitenrubriek Netwerk dinsdagavond.

De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) en de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) veroordelen de praktijken. Naast Artu Biologicals zouden zeker nog twee farmaceuten de dienst aanbieden.

Consulent

De fabrikant biedt de huisarts aan om enkele dagen per jaar gebruik te maken van een zogenaamde allergieconsulent. Deze neemt bij patiënten een huidpriktest af waarmee allergie kan worden vastgesteld.

Volgens de farmaceut wordt er niet gesproken over een bepaald middel of therapie maar Netwerk ontdekte dat er wel degelijk wordt gesproken over de 'nieuwe en dure therapie' die de fabrikant op de markt probeert te zetten.

De fabrikant wijst artsen er ook op dat ze de test die de consulent doet, kunnen declareren bij hun verzekeraar, aldus Netwerk. De huisarts kan zo vijfhonderd euro per testdag krijgen voor het toelaten van de consulent zonder er wat voor hoeven doen.

Belang

De LHV vreest dat de medische onafhankelijkheid van de huisarts in het geding komt. "De medische betrokkenheid van een externe consulent in dienst van een farmaceut of ander commercieel bedrijf bij een individuele patiënt is af te keuren. Die heeft een eigen belang dat mee zou kunnen wegen."

Onaanvaardbaar

De NVK noemt het 'onaanvaardbaar' dat iemand van een commercieel bedrijf zich bemoeit met het onderzoek van de patiënt en met adviezen over de behandeling. "Dat is belangenverstrengeling, dat kan niet."

Ook de brancheorganisatie van bedrijven als Artu Biologicals verwerpt de praktijk. Artu Biologicals stelt dat het geen beleid is om zich met de behandeling van de patiënt te bemoeien.